TANCA RÀPID
CAT

Placa en memòria de Javier Abil Orpegui

El Centre Social Marcel·lí Pérez del Grau compta ara amb una placa homenatge a la memòria del seu veí, Javier Abil Orpegui, de 44 anys, assassinat i esquarterat el 5 de maig de 2014 per quatre homes en descobrir que era gai.

Dia històric, per tant, pel que fa a la visibilització i la denúncia de l’homofòbia, en aquest cas de la mà del reconeixement públic d’un dels crims més cruels per Lgtbifòbia de la nostra història democràtica.

L’acte va comptar amb la presència de la delegada del Govern, Gloria Calero Albal; l’alcalde de Gandia, Jose Manuel Prieto Part; el vicealcalde, Josep Alandete Mayor; la regidora d’ Igualtat, Diversitat I Polítiques Inclusives Gandia, Juana Navarro Blasco; el president de la Junta de Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell; els representants dels grups municipals, a més del president del Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor, Ximo López, i altres membres de Clgs Lgtb Safor (impulsor de la iniciativa).

Totes i tots hi van acompanyar la mare i els familiars de Javier, i li van mostrar el suport i afecte de tota la ciutat.

Des de 2014 familiars, persones individuals i associacions com CLGS reclamaven, més enllà de la justícia, un reconeixement públic de la mort cruel de Javier com a assassinat homòfob. Una petició que va veure finalment resposta en forma de declaració institucional, signada per tots els grups municipals (PSPV-PSOE, Compromís +´ Gandia unida, PP i C’s), i aprovada per unanimitat al Ple de l’Ajuntament de Gandia del juny passat.

Així, l’Ajuntament de Gandia reconeixia Javier Abil Orpegui com a víctima de l’homofòbia i s’hi acordava a dedicar-li una placa, o mural en la seua memòria al districte del Grau. A més del compromís de realitzar anualment alguna acció en memòria d’Abil que faça visible la seua condició de víctima de l’homofòbia, així com una menció del cas en els discursos dels actes institucionals del dia internacional contra la violència LGTBIfòbica (17 de maig) i en el dia de l’Orgull LGBTI+ (28 de juny).