TANCA RÀPID
CAT

Gandia rep el Celia Amorós de la Diputació per la seua lluita contra la violència de gènere

El dia 17 de desembre va tindre lloc la sisena edició dels Premis Celia Amorós de la Diputació de València. Premis que porten el nom de la filòsofa i escriptora valenciana Celia Amorós, referent del feminisme i on l’Ajuntament de Gandia va recollir el premi en reconeixement al treball de la seua àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives amb organismes, associacions i centres educatius del municipi en la prevenció de la violència de gènere.

Iniciatives com ‘Resilientes’, que ha donat veu a dones víctimes de la violència masclista, i la búsqueda continua per aconseguir una ciutat participativa en matèria d’igualtat, sobre la base de l’ensenyament, han valgut un premi que ha recollit la regidora Juana Navarro Blasco.

Les premiades han sigut seleccionades pel Comité d’Expertes de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, recentment guardonada pel Ministeri d’Igualtat, i passen a formar part d’un elenc al qual s’han anat sumant, des de 2016, personalitats destacades com la jurista Pilar Gil Cabedo, el magistrat José Luis Mendoza, la fiscal Rosa Guiralt, Julia Sevilla, primera dona professora titular en Dret Constitucional a España, Estefanía Navarrete, coordinadora del grup GAMA de la Policia Local de València, i Mª Ángeles Merino i Carla Mercé, de la Unitat de Violència sobre la Dona de la Delegació del Govern de la Comunitat.

En la categoria d’associacions, Por ti Mujer se suma a la nòmina de col·lectius premiats en anteriors edicions, cas de CAVAS, Alanna, Associació per la Coeducació i les associacions de Dones Separades i Divorciades de València. En el cas dels ajuntaments, Gandia seguix el camí de Quart de Poblet, Xirivella, Xàtiva i Picassent. Mentre que ‘El latido de las mariposas’ obté l’esment que en el seu moment van tindre els programes Ser Mujer.es i Sororidad Serranía del col·lectiu Hilando Vidas, i la comissió per a la sensibilització contra la violència de gènere de l’Hospital La Fe.

La diputada d’Igualtat, Eli García, va tancar l’acte celebrat a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència recordant a Cristina, última víctima valenciana de la xacra masclista, com a símbol del “buit que ens deixa cada dona assassinada a les mans de les seues parelles o exparelles, 39 en el que portem d’any i 1.121 des de 2003, juntament amb el drama dels 332 orfes i òrfenes que deixen estes vides truncades per assassins sobre els quals cal posar la mirada”. La responsable provincial d’Igualtat ha alertat de “la greu amenaça que suposa el negacionisme de la violència que seguix present en la nostra societat”, i ha rescatat una de les frases de la mestra i musa dels Celia Amorós: “Quan es vol la democràcia es vol el feminisme”. Eli García ha acomiadat la gala amb la presentació del tràiler de ‘Patriarcado, el organismo nocivo’, un documental de Pandora Box en col·laboració amb la Delegació d’Igualtat de la Diputació, que s’estrenarà en el primer trimestre de 2022.