TANCA RÀPID
CAT

Gandia celebra el Dia de les Escriptores

El darrer 14 d’octubre vam celebrar el Dia de les escriptores a la Biblioteca Central de Gandia. Ens reunirem al saló d’actes un grup de dones en moltes ganes de gaudir de la cultura, baix el lema Dones, Amor i Llibertat.

La regidora Juana Navarro va inaugurar aquest acte,destacant la situació de desigualtat de la qual han patit les dones en el món literari, ja que no fa tants anys quan les dones tenien vetat l’accés al món acadèmic i l’educació, ja que es creia que el seu lloc “natural” era dins de l’àmbit privat.

La regidora, Juana Navarro, inaugurà les jornades.

Aquest dia resulta tan important perquè denuncia públicament la invisibilitat que han patit les dones escriptores i dóna a conéixer moltes d’elles, sobretot dones valencianes, que encara a dia de hui resulten desconegudes per al gran públic lector.

Aquesta iniciativa naix des de l’Associació Clásicas y Modernas, de la FEDEPE (Federación Española de Mujeres Directivas, Ejecutivas, Profesionales y Empresarias), així com de la Biblioteca Nacional d’Espanya,i realitzant actes en tot el territori de l’Estat espanyol, des del 2016, reivindicant el treball i llegat de les escriptores al llarg de la Història, fent una lectura pública dels fragments més representatius de les obres de les diferents autores escollides.

L’Àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, junt amb les Biblioteques Municipals de Gandia ha volgut unir-se a aquesta celebració, esperant que aquesta data es convertisca en una tradició.

Totes les participants d’aquest acte devien inscriure’s previament, escollint una autora i un text, per tal de realitzar la lectura durant l’acte del darrer dilluns.

Les autores escollides per a l’ocasió foren Maria Mercè Marçal, Alejandra Pizarnik, Gloria Fuertes, Carme Miquel, Carmelina Sánchez-Cutillas, Carolina Coronado, Maria Beneyto, Rosa Fabregat, Montserrat Abelló, Montserrat Roig, Juana de Ibarbourou, Adela Turín, Mercè Rodoreda, Anna Rebeca Mezquita…

Aquest acte no sols ha sigut una commemoració de la cultura i reivindicació de les autores citades, també va donar l’oportunitat de conéixer els seus textos, poemes i fragments literaris que ens fan entendre millor la realitat. Esperem que aquesta celebració es convertisca en una tradició per a la ciutadania de Gandia i continuar el pròxim any descobrint a tantes altres escriptores, en les que tenim el deure de vetllar pel seu llegat, les lletres.